Marele Război în filmul artistic
Duminică, 28 august 2016, orele 09:00-11:00
Sala Călugăreanu,
UBB, clădirea centrală str. M. Kogălniceanu, nr.1, et. 2.
Organizator și moderator secțiune:
Prof. Univ. Dr. Mihaela Grancea, Universitatea “Lucian Blaga”, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Sibiu
Prezintă:
Drd. Grădinaru Olga (Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Litere)
Marele Război și Revoluția în filmul sovietic din timpul regimului stalinist. Filme cult, ocultări și clișee
Pornind de la faptul că cinematografia stalinistă, cea mai dezvoltată practică a culturii sovietice, joacă rolul unei instituții în producerea istoriei, propunem analiza unor filme ce abordează tema Marelui Război și a Revoluției Ruse. Fie că luăm în considerare filmele cult ale cinematografiei sovietice pe tema amintită – Sfârșitul Sankt Petersburgului (1927), în regia lui Vsevolod Pudovkin, Ceapaev (1934), ecranizarea romanului scris de Dmitri Furmanov, în regia fraților Vasilievî – fie cele mai puțin cunoscute publicului românesc din aceeași epocă – Deputat Baltiki (1936), Baltijtsy (1937), Velikoe zarevo (1938), Kotovsky (1942) – reliefăm câteva tipare de raportare la timp, trecut și memorie, utilizând cele trei principii fundamentale ale realismului socialist – partijnost`, idejnost` și narodnost`.
Filmele analizate reflectă un mod specific de a construi istoria, ceea ce dezvăluie fațete ale epocii staliniste în care au fost create. Pe de o parte, arta și retorica stalinistă a anilor ’30 instaurează o ierarhie temporală de primă importanță pentru Țara Sovietelor – desemnarea Revoluției și a Războiului Civil drept moment crucial, o variațiune a timpului suprem ce reprezenta începutul, dar și modelul celebrat al noii istorii. Pe de altă parte, realismul socialist stabilea bazele a ceea ce s-a dovedit a fi un sistem de utilizare a eroilor recunoscuți de mentalul colectiv pentru a fi canonizați prin ficționalizare, literaturizare istoricizată și ecranizare în vederea unui impact cât mai eficient asupra maselor.
Principala noastră preocupare este de a identifica modalitățile (clișee, ocultări) prin care sunt articulate filmic următoarele aspecte: legitimitatea noului regim și miturile corelate cu acesta (viitorul de aur, marea familie – familia simbolică a statului/popoarelor sovietice – împreună cu variațiunile relaționale tată-fiu, mentor-discipol, predarea ștafetei de la o generație la alta și mitul Sankt Petersburgului).
Conf. Univ. Dr. Valeria Soroştineanu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu)
Marele război în filmele româneşti din perioada comunistă
Considerat pe buna dreptate ca un adevărat mit fondator al istoriei noastre, Primul Război mondial, urmat de Unirea de la 1918, părea să lase un loc liber în România interbelică pentru ilustrarea lui şi pe ecran sau a dramei individului în faţa dramatismului acestuia. Departe de această motivaţie, ocolind şi ceea ce a reprezentat în istoria cinematografiei româneşti, Războiul de independenţă al României, societatea românească interbelică a lăsat amintirea Primului Război Mondial să răzbată doar din numeroasele reprezentări ale Familiei regale, refăcând în Transilvania, de exemplu, drumuri simbolice (la Sibiu sau în Munţii Apuseni,pe urmele lui Avram Iancu) şi care se terminau invariabil cu festivităţile de la Alba-Iulia.
Perioada regimului comunist a oferit cea mai bogată paletă de filme de acest fel, dar a impus şi un anumit mesaj politic. Deşi primul, în ordine cronologică, filmul Pădurea Spânzuraţilor din 1965 a însemnat nu numai lansarea filmului românesc în plan european, dar şi cea mai tragică şi convingătoare raportare a individului la ceea ce a însemnat Marele Război, motiv şi subiect de film nu numai în Europa dar şi pe continentul american.
Filmele care au urmat, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război-1980, ecranizarea romanului lui Camil Petrescu sau filmele de acţiune: Capcana mercenarilor din 1980 şi Triunghiul morţii-1999, având ca regizor pe Sergiu Nicolaescu, lasă mai mult spaţiu acţiunii şi simbolisticii acesteia pentru a ne introduce în atmosfera de război.
Prof. Univ. Dr. Mihaela Grancea (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane)
Primul Război Mondial în capodoperele cinematografice din deceniul al şaptelea. Dramă personală
Filmul artistic despre Marele Război a fost dominat, mai ales, în unele ecranizări din anii ’60, de pledoaria pacifistă. Astfel, se continuă tradiţia interbelică a temei (vezi: The big parade, 1925; All Quiet on the Western Front, 1930; Berge in Flammen, 1937; La Grande Illusion, 1937).
Contextul istoric al anilor ’60 a fost favorabil unor astfel de abordări. În Occident, ideile de stânga nu mai erau prohibite, iar în ţările comuniste relaxarea poststalinistă dădea rezultate. Din acest punct de vedere, în România, acestea sunt mai târzii. De altfel, în timpul Războiului Rece, filmul de război, atât în Est, cât şi în Vest, a fost viciat de ideologie, conformism, autocenzură. Un caz clasic, în acest sens, este filmul Pădurea Spânzuraţilor. Deşi filmul din punct de vedere artistic este o capodoperă, în relaţie cu contextul istoric şi cu naraţiunea lui Liviu Rebreanu, este o poveste schematizată, iar personajul Apostol Bologa este unidimensional, fiind văduvit de dimensiunea sipirituală. De altfel, într-o societate în care se promova ateismul, Bologa nu putea să fie apăsat de pierderea credinţei, ci doar de perspectiva fraticidului. De aceea, filmul nu reuşeşte să surprindă metamorfoza complexă a personajului, transformarea lui din ofiţer voluntar şi loialist care şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu, în personajul care moare fericit deoarece şi-a redobândit credinţa şi scapă de perspectiva de-a decide executarea unor ţărani care încălcaseră norma războiului. În schimb, dimensiunea estetică a salvat producţia, demersul artistic.
În general, în peliculele de referinţă ale genului, drama personală a oferit elemente cu rol explicativ vizavi de ceea ce înseamnă războiul ca apocalipsă individuală; de asemenea, aceste filme au realizat şi finalităţile pedagico-empatice specifice artei pacifiste. Vezi: King and Country (1964, Marea Britanie, r: Joseph Losey) şi Pădurea spânzuraţilor (1964, Romania, r: Liviu Ciulei) care reiau o temă din Paths of Glory (1957, SUA, r. Stanley Kubrick) unde soldatul este „ţap ispăşitor” pentru erorile strategice ale comandanţilor.
Din perspectiva analizei noastre, peliculele au prezentat dilemele morale care pe unii dintre combataţii Marelui Război i-au împins la dezertare; ele surprind condiţia soldatului şi diferenţele de percepere a războiului de către elita militară şi omul simplu. Tema dilemei morale în timpul războiului, valoarea universală a temei, a asigurat succes în filmul de artă, a fost una de succes, oferea reflexie într-o lume care urma absurditatea condiției umane în război.