Evoluția statului român în secolele XIX-XX
Sâmbătă, 27 august 2016, orele 15:00-17:00
UBB, sediul central, str. M. Kogălniceanu, nr. 1, et. 1,
Sala Lucian Blaga
Organizatori secțiune:
Prof. Univ. Dr. Habil. Sorin Liviu Damean, Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Sociale
C.S III Dr. Dumitru-Cătălin Rogojanu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva,
Asist. Univ. Dr. Cosmin-Ștefan Dogaru, Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice,
Moderator:
Prof. Univ. Dr. Habil. Sorin Liviu Damean, Facultatea de Științe Sociale, Universitatea din Craiova
Prezintă:
Prof. Univ. Dr. Habil Sorin Liviu Damean (Universitatea din Craiova)
Instituirea sistemului parlamentar bicameral în România modernă
Studiul de faţă abordează instituirea sistemului parlamentar bicameral prin Statutul Dezvoltător al Convenţiei de la Paris din 1864 şi Constituţia din 1866. Sunt analizate împrejurările istorice ale instituirii sistemului parlamentar bicameral, opiniile oamenilor politici ai vremii, organizarea şi funcţionarea Parlamentului bicameral. În egală măsură, este întreprins şi un studiu comparativ în ceea ce priveşte prevederile celor două acte cu caracter constituţional, cel din 1864 şi cel din 1866. Dacă în 1864 sistemul parlamentar bicameral a fost introdus din iniţiativa şi voinţa lui Alexandru Ioan Cuza, Senatul fiind alcătuit din membri de drept şi membri numiţi direct de Domn, în Constituţia din 1866, în urma unui acord între monarh şi reprezentanţii naţiunii şi potrivit unui compromis între forţele politice ale vremii, Senatul va avea în componenţa sa membri de drept şi membri aleşi prin vot cenzitar în cele două colegii electorale, cu o autonomie şi atribuţii mult extinse faţă de perioada anterioară. Sistemul parlamentar bicameral în forma instituită în 1866, cu anumite modificări, adoptate în 1884, în privinţa colegiilor electorale, îşi va demonstra viabilitatea şi funcţionalitatea până la adoptarea noii Constituţii din 1923, când va suferi noi modificări determinate de introducerea votului universal.
Asist. Univ. Dr. Cosmin-Ștefan Dogaru (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice)
Presa din România în perioada 1895-1914: Alternanța la guvernare între Partidul Național-Liberal și Partidul Conservator
Presa a constituit în perioada domniei lui Carol I un instrument de informare, dar și de atac, încurajându-se libertatea presei, stipulată în Constituția de la 1866. În acei ani, presa poate fi considerată un indicator pertinent prin care se poate măsura activitatea vieții politice românești, fiind dezbătute o serie de subiecte sensibile, în special, alternanța la putere între cele două partide de guvernământ: Partidul Național-Liberal (1875) și Partidul Conservator (1880).
Cercetarea de față își propune să analizeze modul în care alternanța la guvernare între Partidul Național-Liberal și Partidul Conservator a fost ilustrată în presă în perioada 1895-1914, reprezentând ultima etapă a domniei lui Carol I, moment în care se ajunge la stabilizarea sistemului bipartidist românesc. În tratarea problematicii noastre, ne-am propus să utilizăm ca metode de lucru: analiza critică a surselor studiate şi compararea acestora; totodată, prezentarea şi analiza evenimentelor istorice. Intenția noastră este de a prezenta anumite articole relevante din presa vremii, analizând diferite aspecte ce țin de mecanismul alternanţei la guvernare între liberali şi conservatori.
În consecință, demersul nostru, la fel de actual și în prezent, susținut de fapte istorice, însă analizate din registrul științei politice, va încerca astfel să răspundă unei provocări științifice ce ține de o etapă importantă în evoluția statului român modern.
CS II Dr. Liviu Brătescu (Academia Română, ”Institutul A.D. Xenopol”, Iași)
„Jocurile” modernizării în viaţa politică românească (1895-1899)
Ne-am obişnuit să considerăm că viaţa politică românească de după anul 1888, sfârşitul marii guvernări liberale, a fost una caracterizată de căutări și confruntări politice; cu toate acestea aceeaşi perioadă s-a remarcat şi prin dezbateri și inițiative legislative importante, care au contribuit în mod real la continuarea procesului de modernizare al societății românești. Guvernarea liberală începută în anul 1895 arăta tuturor celor interesaţi de fenomenul politic faptul că, în ciuda diferitelor disensiuni interne, familia liberală structurată destul de greu în jurul lui D.A. Sturdza, după 1891 dovedea nu doar determinare, ci și o anumită viziune cu privire la reformele de care România avea nevoie.
Performanţa guvernamentală obţinută de echipa ministerială, care avea ca dirijor pe D.A. Sturdza nu-l scutea pe liderul liberal de o multitudine de reproşuri din partea unor colegi de partid, dar şi în mod evident a adversarilor politici, toate acestea vizând acţiuni desfăşurate de guvernul liberal în plan extern, dar şi a unor demersuri iniţiate în planul politicii interne. Printre reproşurile formulate la loc de frunte se afla încurajarea de către D.A. Sturdza în special a unor practici politice cum ar fi constituirea unor grupuri de susţinători politici, dar şi din zona economică, care-i asigurau sprijinul politic şi financiar. O provocare la fel de mare căreia trebuie să-i facă faţă, acum, primul ministru liberal era aceea a menţinerii în cadrul Triplei Alianţe, în condiţiile în care asocierea politică a României la Germania şi Austro-Ungaria rămânea în continuare un secret pentru opinia publică românească, iar problema naţională din Transilvania exercita indirect o presiune tot mai mare asupra diplomaţiei româneşti. Toate aceste provocări au fost depăşite în primul rând datorită faptului că treptat la nivelul Partidului Naţional Liberal se forma o nouă generaţie politică, care demonstrează în clipa în care ajunge în poziţii guvernamentale determinare, energie şi nu în ultimul rând viziune cu privire la direcţia pe care trebuia s-o urmeze România.