Surse vechi şi noi: informaţii istorice şi metode de analiză. I. Perspective cronologice: 2. Evul Mediu
Organizator şi moderator secţiune:
CS I dr. Ovidiu Cristea, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Academia Română, Bucureşti
I.
Vineri, 26 august 2016, orele 09:00-11:00
UBB, sediul central, str. M. Kogălniceanu, nr. 1, et. 1,
Sala D. D. Roşca
Prezintă
Drd. Alexandra-Oana Chira (Universitatea Babeş-Bolyai)
Piscinae et Piscaturae – apele stătătoare în documentele medievale transilvănene (secolele XIII-XIV)
Apa, element cheie al vieții pe pământ, este în general studiată din pespectiva științelor naturale și ale mediului. În ultimii ani, sintagma de „istoria apei” a devenit din ce în ce mai frecventată de către istorici, iar în seria multiplelor valențe ale subiectului propriu-zis, au fost identificate și propuse spre problematizare aspectele istorice. Iazurile de pescuit și cele de pe lângă morile de apă au fost, în mare parte, neglijate de studiile istorice privitoare la Transilvania. Datorită acestui lucru, o serie de informații legate de peisajul medieval, economie, alimentație, tehnică, și lista poate continua, nu sunt cunoscute. Lucrarea propusă se dorește a fi un prim demers în cercetarea apelor stătătoare ale Transilvaniei. În acest sens, se va urmări frecvența cu care acestea sunt menționate în documentele medievale, dar și contextele în care apar respectivele mențiuni.
O atenție deosebită va fi acordată eleșteelor de pe lângă morile de apă. Acest lucru se datorează, în primul rând, rolului jucat în propulsarea roatei hidraulice, care acționează întregul mecanism de funcționare. Mai mult decât atât, în jurul acestora se conturează unele dintre primele intervenții făcute de om asupra mediului înconjurător. Se obține, astfel, o bază de pornire pentru cercetări ulterioare privitoare la istoria apelor din acest spațiu geographic.
Drd. Alexandru Kosa (Academia Română, Institutul de Studii Banatice “Titu Maiorescu”, Timișoara)
Organizarea Militară în Banatul Medieval, Secolele XIV – XVI
Tema propusă „Organizarea militară în Banatul Medieval, secolele XIV – XVI” reprezintă titlul tezei mele de doctorat. În cercetarea realizată am abordat problema organizării militare în Banatul medieval al finalului de secol XIV până la mijlocul secolului al XVI-lea. Am decis acest lucru deoarece la sfârșitul secolului al XIV-lea bănățenii au intrat în contact direct cu armatele otomane, aflate în plină expansiune în Europa. S-a mers cu cercetarea amănunțită până la mijlocul secolului al XVI-lea, atunci când Timișoara și 2/3 din Banat au fost cucerite de turci și transformate în provincie otomană. Lucrarea își propune o prezentare a armatei medievale bănățene (organizare, arme), a cadrului geografic al Banatului, organizării administrativ-teritoriale, a liderilor militari ce au activat în acestă zonă de graniță a regatului medieval Ungar, a campanilor militare antiotomane, a sistemului defensiv, dar și o prezentare sumară a Banatului sub ocupație otomană.
Acad. Andrei Eșanu, Dr. Valentina Eșanu (Institutul de Istorie al Academiei de Științe al Moldovei, Chișinău)
Noi reconsiderații privitoare la pierderea Chiliei și Cetății Albe în 1484
În literatura de specialitate marea majoritate a cercetătorilor, chiar cu începere de la Grigore Ureche, consideră că în vara anului 1484 când Baiazid al II declanșa o nouă campanie militară împotriva Țării Moldovei, cucerind după lupte înverșunate de apărare Chiliei și Cetatea Albă, Ștefan cel Mare ar fi urmărit pasiv, poate chiar neputincios evenimentele. Se mai afirmă că voievodul se aștepta că sultanul își va continua marșul în adâncul țării unde va putea să-și aplice strategiile sale încercate în alte bătălii cu oastea otomană. Analizând cu minuțiozitate informațiile care se desprind din quasi-totalitatea surselor istorice din epocă, dar mai cu seamă cele interne, înclinăm să credem că Ștefan cel Mare deși nu s-a avântat cu toată puterea să înfrunte dușmanul în câmp deschis, în spațiul Bugeacului, totuși în măsura posibilităților și-a mobilizat maximal forțele în vederea unor noi confruntări de proporții cu oastea sultanului. De astă dată în vara anului 1484, marele voievod, după cum întrevedem noi lucrurile, și-a împărțit oastea (poate numai cea mică) în două părți, dintre care una a strecurat-o pe neobservate în cele două cetăți de margine, trecând-o sub comanda pârcălabilor din partea locului, iar alta a rămas în rezervă sub comanda personală a voievodului. Se știe că după o rezistență îndârjită cele două cetăți au căzut în mâinile inamicului. Marea majoritate a apărătorilor, între care și mulți mari boieri cu ranguri înalte, fie că au murit în lupte, fie că au căzut în robie, pierzându-li-se urma. Afirmăm aceasta deoarece în perioada imediat următoare (1484-1486) din documentele vremii dispar un număr important de demnitari ai lui Ștefan cel Mare, inclusiv din Sfatul domnesc (circa 2/3 ). Numai astfel putem explica refacerea aproape din temelii cu oameni noi a Sfatului domnesc și altor structuri centrale de stat în acest scurt interval de timp.
Asist. Univ. Dr. Ramona Neacșa Lupu (Universitatea Valahia din Târgoviște)
Radu cel Mare al Valahiei – dificultăţile unui portret
Puţine lucruri clare se ştiu despre istoria politică şi ecleziastică a Valahiei de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea. Este un interval cronologic dificil, căci încrengătura de trădări, asasinate şi călcări de jurământ, arme politice adesea folosite, îngreunează cu mult posibilitatea unei radiografieri clare a epocii. Cu toate acestea, perioada menţionată este dominată de personalitatea prea puţin analizată a domnitorului Radu cel Mare (între 1495-1508), fiul lui Vlad Călugărul, şi pe care sursele epocii, atâtea cât sunt ele, o descriu într-o manieră contradictorie. În comunicarea noastră dorim să punem în lumină imaginea acestui voievod, aşa cum este ea reflectată în cronici, în documentele de cancelarie, corespondenţa domnească sau reprezentările iconografice. Vom constata că portretul de domn nedrept, schimbător şi păcătos care se desprinde din izvoare precum Viaţa sfântului Nifon, redactat de Gavril Protul, Letopiseţul cantacuzinesc şi altele contrastează cu prestigiul de care acesta se bucura, de exemplu, la Athos, dar şi în alte părţi, unde îl regăsim în reprezentări iconografice de o incontestabilă inspiraţie imperială bizantină. Realitatea aceasta este confirmată şi mai mult de perpetuarea memoriei sale în tipul domniei succesorilor, în tot cursul secolului al XVI-lea, care au invocat descendenţa din linia sa dinastică sau s-au raliat la gesturi, atitudini sau decizii ale sale ca o strategie pentru legitimarea propriilor lor domnii. Este cazul, de exemplu, al domnitorilor Neagoe Basarab, Radu de la Afumaţi sau Mircea Ciobanul, dar lista este, desigur, lungă. Folosindu-ne de cronicile muntene, pe de o parte, şi documentele, scrisorile domneşti şi reprezentările iconografice din secolele XV şi XVI pe de altă parte, dorim să încercăm o reconstruire a portretului controversat al lui Radu cel Mare, între domn păcătos şi om politic diplomat şi binefăcător al bisericii.
Conf. Univ. Dr. Ioana Feodorov (Academia Română, Institutul de Studii Sud-Est Europene, Universitatea din București)
Cercetarea izvoarelor arabe privitoare la relațiile dintre români și creștinii sirieni din Patriarhia Antiohiei (sec. XVI-XVIII): realizări și perspective
De la sfârșitul secolului al XVI-lea și până la mijlocul secolului al XVIII-lea mai mulți ierarhi ai Bisericii Antiohiei și a Întregului Orient au călătorit în Țările Române pentru a găsi sprijin material, politic și duhovnicesc. Dorotei Ibn Da’wu, secretarul său, diaconul ʻIsa, Macarie III Ibn al-Za’im, fiul său, arhidiaconul Paul, Atanasie III Dabbas și Patriarhul Silvestru cipriotul au lăsat, în urma șederii la curțile domnești de la Iași, Târgoviște și București, mărturii însemnate ale feluritelor forme de apartenență la moștenirea bizantină comună: un jurnal bogat în date istorice excepționale (al lui Paul din Alep), traducerea în limba arabă a Divanului lui Dimitrie Cantemir (1705), corespondență cu domni și dregători (păstrată la Damasc), primele cărți tipărite în răsăritul Europei în limba arabă, cu litere arabe (1701-1702, prin grija Sf. Antim Ivireanul), apoi transferul meșteșugului tiparului arab la Alep, în Siria de azi (1706-1711). Voi comenta interesul pe care îl prezintă sursele arabe pentru istoriografia românească, cercetările pe care le-am făcut în ultimele două decenii asupra relațiilor pe care le-au avut românii cu arabii din ținuturile levantine ale Imperiului Otoman, cercetări valorificate prin publicarea mai multor volume și studii în România și în străinătate, precum și proiectele aflate în desfășurare și perspectivele cercetării în anii ce vin. Este un moment potrivit pentru a discuta despre ajutorul pe care domnii și boierii moldoveni și munteni l-au dat cândva arabilor creștini din teritoriile supuse Înaltei Porți: anul acesta Biserica Ortodoxă Română îl comemorează pe Sf. Antim Ivireanul, al cărui rol a fost crucial în începuturile tiparului arab în Orient, iar situația arabilor creștini este în atenția publicului larg și – crescând – în aceea a istoricilor de pretutindeni, care susțin efortul de înțelegere a evenimentelor contemporane. Cercetările prezentate aici au ca sursă atât istoriografia europeană și orientală recentă în limbi de circulație cât și (mai ales) surse arabe medievale și pre-moderne (manuscrise și carte veche).
CS III Dr. Oana Andreia Sâmbrian (Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane “C.S. Nicolăescu-Plopșor, Craiova)
Câteva avize spaniole despre implicarea Transilvaniei în războiul de 30 de ani (1618-1648)
În comunicarea noastră vom analiza în profunzime detaliile scoase la iveală de avizele inedite descoperite în cursul anului 2015 la Biblioteca Națională a Spaniei, privitoare la participarea Transilvaniei la războiul de treizeci de ani (1618-1648). Toate avizele dezvăluie o imagine comună asupra Transilvaniei și a principelui Gabriel Bethlen, aceasta asociindu-se în special cu trădarea vechii prietenii care unise Spania și Transilvania în veacul precedent. Cel mai interesant document în ceea ce privește imaginea lui Bethlen în lumea catolică se regăsește în Atenționare făcută creștinului rege al Franței și al Navarrei, Ludovic al XIII-lea, cu toată credința, umilința și adevărul, tradusă din franceză în latină și mai apoi în spaniolă, document redactat inițial în limba franceză. Ne aflăm în fața unui document extrem de complex, care pe lângă faptul că îi atrage atenția lui Ludovic al XIII-lea asupra politicii sale deviante, aduce în discuție probleme precum cauzele războiului de treizeci de ani, principalele alianțe, polarizarea politică și militară a forțelor europene la perioada respectivă etc. Avertismentul constituie în același timp și o „oglindă a principilor”, ce pune accentul asupra faptului că regelui îi revine responsabilitatea de a veghea asupra religiei creștine și a respectării învățăturilor sale. În acest context, Gabriel Bethlen iese și mai mult în evidență prin trăsăturile diametral opuse pe care le reprezintă: trădare, avariție, erezie, falsitate, o imagine deloc măgulitoare, dar care trebuie înțeleasă într-un context mai amplu, în care cuvintele și literatura erau folosite nu numai ca o modalitate de informare, ci și ca o formă de exaltare a anumitor idei propagandistice.
II.
Vineri, 26 august 2016, orele 15:00-17:00
UBB, sediul central, str. M. Kogălniceanu, nr. 1, et. 1,
Sala D. D. Roşca